×
TUR ENG
KAYÜ Anasayfa
S.S.S.
Sıkça Sorulan Sorular



Cevap: Başkanlığımız web sayfasında “Belge ve Formlarkısmında yer alan ''Hizmet Belgesi Talep Formu''nu doldurduktan sonra Başkanlığımıza gelerek hizmet belgenizi alabilirsiniz.

Ayrıca, E - devlet üzerinden de hizmet cetvelinizi alabilirsiniz.

E-devlet üzerinden hizmet cetvelinizi alabilmek için TIKLAYINIZ

Emekli olmak için gerekli şartları taşıyan personelin, emeklilik talep tarihinden en az 15 gün önce Başkanlığımız web sayfasında “Belge ve Formlar” kısmında yer alan ''Emeklilik Başvuru Talep Formu'' ile birlikte görev yaptığı birime müracaat etmesi gerekmektedir. Görev yaptığı birimin, kişinin dilekçesini Rektörlüğümüze gönderilmesi gerekmektedir.

Ayrıca dilekçe ile müracaatından sonra ilgili personelin emeklilik belgesi hazırlandıktan sonra; 2 adet güncel fotoğraf  ile birlikte Daire Başkanlığımıza gelerek Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilecek olan Emeklilik Onayını imzalaması gerekmektedir. Ayrıca kişinin, Başkanlığımızda Mal Bildirim Formu ve Banka Tercih Dilekçesi doldurması istenir.

Daha sonra emeklilik tarihinde de biriminden ayrılış işlemlerini yapması yeterlidir.

Cevap: Başkanlığımız web sayfasında “Belge ve Formlar” kısmında yer alan ''Aylıksız İzin Talep Formu'' nu doldurarak Askerlik Sevk Belgesi ile birlikte görev yaptığınız birime müracaat etmeniz gerekmektedir.

Cevap: Başkanlığımız web sayfasında “Belge ve Formlar” kısmında yer alan ''Aylıksız İzin Dönüşü Göreve Başlama Talep Formu''nu doldurarak Terhis Belgesi ile birlikte görev yaptığınız birime müracaat etmeniz gerekmektedir. (burada dikkat edeceğiniz husus terhis tarihinden itibaren 30 gün içinde başlamanız gerekmekte olduğu ve en erken de terhis tarihinden sonraki ilk iş günü işe başlayabileceğinizdir.)

Cevap: Memura, eşinin doğum yapması hâlinde, isteği üzerine on gün babalık izni verilir. Bu süre çocuğun dünyaya geldiği tarihten itibaren başlatılır. (Doğum Raporu ile iznin başlama günü aynı gün olmalıdır.)

Başkanlığımız web sayfası “Belge ve Formlar kısmında yer alan ''Personel İzin Talep Formu' doldurularak ekine hazırlanan doğum raporu eklenir ve görev yapılan birime müracaat edilir.

Daha sonra birim ilgili dilekçe ve ekini üst yazıyla personel daire başkanlığına gönderir ve söz konusu belgeler kişinin özlük dosyasında saklanır.

Cevap: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 108/E maddesinde; "Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir. Ancak, sıkıyönetim, olağanüstü hâl veya genel hayata müessir afet hâli ilan edilen bölgelere 72 nci madde gereğince belli bir süre görev yapmak üzere zorunlu olarak sürekli görevle atananlar hakkında bu bölgelerdeki görev süreleri içinde bu fıkra hükmü uygulanmaz." hükmü yer almaktadır. ( 657 sayılı Kanun'un 108/e maddesi uyarınca talep edilen aylıksız izinlerde; kişinin herhangi bir mazeret bildirmesine gerek olmamakla birlikte, kurumun uygun görmesi gerekmektedir.)

''Aylıksız İzin Talep Formu''

Cevap : Üniversitemize atanırken göreve giriş için gerekli olan belgelerle birlikte, eşleri velayeti altındaki çocukları ve kendilerinin şahsi mal varlıklarında önemli bir değişiklik olduğunda ve sonu (0) ve (5) ile biten yıların en geç Şubat ayı sonuna kadar Mal Bildirimlerini yenilemek zorundadırlar.

 Başkanlığımız web sayfasında “Belge ve Formlar” kısmından ''Mal Bildirim Formu'' nu temin edebilirsiniz.

NOT: Mal Bildirim Formunu doldurduktan sonra kapalı zarf içerisinde ilgili birime teslim etmeniz gerekmektedir. Daha sonra görev yaptığınız birimin özlük dosyanızda muhafaza edilmek üzere üst yazı ile Personel Daire Başkanlığına iletmesi gerekmektedir.

Cevap: 5682 Sayılı Pasaport Kanununa göre;

Birinci (1.), ikinci (2.) ve üçüncü (3.) derece kadrolarda bulunan ve bu kadrolar karşılık gösterilmek suretiyle sözleşmeli personel olarak çalıştırılan Devlet Memurları ve diğer Kamu Görevlilerine, sözleşmeli personel olarak çalıştırılıp, kadro karşılıkları olmayan ancak T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri, bu derecelerden kesilmek suretiyle çalıştırılan Devlet Memurları ve Diğer Kamu Görevlilerine,

Bunlardan emeklilik veya çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanlara, Hususî damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların eşlerine de aynı nevi pasaport verilir.

Hususî damgalı pasaport almaya hakkı bulunduğu sırada vefat edenlerin dul eşlerine başkası ile evlenmemiş ise aynı neviden pasaport verilmesi mümkündür

Hususi damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların ergin olmayan veya ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan öğrenimi devam eden çocuklarına 25 yaşının ikmaline kadar, yine ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan, aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal engellerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği sağlık kurulu raporu ile belgelenen çocuklarına da hususi damgalı pasaport verilir.


''Pasaport Talep Dilekçesi''ni doldurduktan sonra Personel Daire Başkanlığına gelerek Hususi Damgalı Pasaport talebinde bulunabilirsiniz.


Cevap: Yurtdışında görevlendirildiğine ilişkin Rektörlük Olurunun alınmış olması gerekir. Görevlendirme yapıldıktan sonra Daire Başkanlığımızın web sayfasında “Belge ve Formlar” kısmında yer alan “Hizmet (Gri) Pasaport Formu” düzenlenerek Personel Daire Başkanlığı’na müracaat edilir. Adlarına hizmet damgalı pasaport düzenlenen görevli, eş ve çocuklarının görevle ilgili seyahatini tamamlamasını takiben, geçerliliği devam eden hizmet damgalı pasaportların Personel Daire Başkanlığına teslim edilmesi gerekmektedir.


''Pasaport Talep Dilekçesi''ni doldurduktan sonra Personel Daire Başkanlığına gelerek Hizmet Damgalı Pasaport talebinde bulunabilirsiniz.


Cevap: Memurlara 657 sayılı Kanunun 105 inci maddesinin son fıkrası uyarınca izin verilebilmesi için memurun; a) Bakmakla yükümlü olduğu ana, baba, eş ve çocuklarından birinin, b) Bakmakla yükümlü olmamakla birlikte refakat edilmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocuklarıyla kardeşlerinden birinin, ağır bir kaza geçirdiğinin veya tedavisi uzun süren bir hastalığı bulunduğunun sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi zorunludur. (2) Birinci fıkra çerçevesinde düzenlenecek ve refakat sebebiyle izin verilmesine esas teşkil edecek sağlık kurulu raporunda; refakati gerektiren tıbbî sebepler, refakat edilmediği takdirde hayatî tehlike bulunup bulunmadığı, sürekli ve yakın bakım gerekip gerekmediği, üç ayı geçmeyecek şekilde refakat süresi ve varsa refakatçinin sahip olması gereken özel nitelikler yer alır. Gerekli görülmesi hâlinde üç aylık süre aynı koşullarda bir katma kadar uzatılır. (3) Aynı kişiyle ilgili olarak aynı dönemde birden fazla memur refakat izni kullanamaz. (4) Aynı kişi ve aynı vakaya dayalı olarak verilecek refakat izninin toplam süresi altı ayı geçemez. (5) İzin süresi içinde refakati gerektiren durumun ortadan kalkması hâlinde memur iznin bitmesini beklemeksizin göreve başlar. Bu durumda veya izin süresinin bitiminde, göreve başlamayan memurlar izinsiz ve özürsüz olarak görevlerini terk etmiş sayılarak haklarında 657 sayılı Kanun ve özel kanunların ilgili hükümlerine göre işlem yapılır. (6) Refakat izni kullanılırken memurun aylık ve özlük hakları korunur. hükmü yer almaktadır. Bu itibarla Devlet memurlarına 657 sayılı Kanunun 105 inci maddesinin son fıkrasına göre refakat izninin üç aya kadar verileceği, gerek görülmesi halinde üç aylık sürenin aynı koşullarda bir katına katar uzatılabileceği belirtilmiştir. Ayrıca sağlık kurulu raporunda; refakati gerektiren tıbbi sebepler, refakat edilmediği takdirde hayati tehlike bulunup bulunmadığı, sürekli ve yakın bakım gerekip gerekmediği ifadelerin yer alması gerektiği raporda bu ifadelerden herhangi birinin bulunmaması halinde Devlet memuruna refakat izni verilmesine imkan bulunmamaktadır Refakat sebebiyle izin verilmesine esas teşkil edecek sağlık kurulu raporunda refakatçinin adı ve soyadının yazılmasına gerek bulunmamaktadır.

Cevap: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 108 inci madde kapsamında aylıksız izinli olan memurun izin süresi içinde doğum yapacak olması sebebiyle aylıksız iznini keserek göreve başlama şartı aranmaksızın analık iznini kullanmak istemesi halinde kendisine doğum öncesi ve doğum sonrası analık izni verilebilecektir.

Cevap: Doğum yapan memura isteği üzerine on iki aya kadar verilen aylıksız izin hakkı yirmi dört aya çıkarılmış ve eşi doğum yapan memura da isteği üzerine yirmi dört aya kadar aylıksız izin hakkı tanınmıştır. Doğum yapan memura verilecek aylıksız iznin başlangıç tarihi, doğum sonrası analık izninin bitimi; eşi doğum yapan memura verilecek aylıksız iznin başlangıç tarihi ise doğum tarihi olarak belirlenmiştir.

Cevap: Kadın memura; doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı hafta süreyle analık izni verilir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesine kadar sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporuyla belgeleyen kadın memur, isteği hâlinde doğumdan önceki üç haftaya kadar kurumunda çalışabilir. Bu durumda, doğum öncesinde bu rapora dayanarak fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası analık izni süresine eklenir. Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilir. Doğum öncesi analık izninin başlaması gereken tarihten önce gerçekleşen doğumlarda ise doğum tarihi ile analık izninin başlaması gereken tarih arasındaki süre doğum sonrası analık iznine ilave edilir. Doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü hâlinde, isteği üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir..) Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferit olarak evlat edinen memurlar ile memur olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi hâlinde memur olan eşlerine, çocuğun teslim edildiği tarihten itibaren sekiz hafta süre ile izin verilir. Bu izin evlatlık kararı verilmeden önce çocuğun fiilen teslim edildiği durumlarda da uygulanır.

Cevap: Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır. Süt izninin, kadın memurun çocuğunu emzirmesi için günlük olarak kullandırılması gereken bir izin hakkı olması sebebiyle bu iznin birleştirilerek sonraki günlerde kullandırılmasına imkan bulunmamaktadır.

Cevap: Doğum sonrası analık izni süresi sonunda kadın memur, isteği hâlinde çocuğun hayatta olması kaydıyla analık izni bitiminde başlamak üzere ayrıca süt izni verilmeksizin birinci doğumda iki ay, ikinci doğumda dört ay, sonraki doğumlarda ise altı ay süreyle günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilir. Çoğul doğumlarda bu sürelere birer ay ilave edilir. Çocuğun engelli doğması veya doğumdan sonraki on iki ay içinde çocuğun engellilik durumunun tespiti hâllerinde bu süreler on iki ay olarak uygulanır. Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferit olarak evlat edinen memurlar ile memur olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi hâlinde memur olan eşleri de, istekleri üzerine (A) fıkrası uyarınca verilen sekiz haftalık iznin bitiminden itibaren bu haktan aynı esaslar çerçevesinde yararlanır. Memurun çalışacağı süreler ilgili kurum tarafından belirlenir.

Cevap: Bu kapsamda sadece ilköğretim ve lise öğrenimindeki hazırlık sınıfı değerlendirilir. Üniversite öğrenimindeki hazırlık sınıfı bu değerlendirme kapsamına alınmaz. Hazırlık sınıfı değerlendirmesi sonucu memura bir kademe ilerlemesi verilir. Bunlardan teknik öğretim okulları mezunlarına, meslekleri ile ilgili görevlerde çalışmaları halinde ayrıca bir kademe ilerlemesi daha verilir. Hazırlık sınıfı okuduğunuza dair onaylı bir belge ile durumunuzu Biriminiz aracılığı ile Personel Daire Başkanlığına bildirmeniz halinde gerekli işlemler yapılacaktır. (657 sayılı Kanun md. 36/A bendi 6-b fıkrası)

Memura yüksek lisans değerlendirmesinde bir kademe, mesleğiyle ile aynı konuda yapılan doktora değerlendirmesinde iki kademe ilerlemesi verilir. Durumunuzu Biriminiz aracılığı ile Personel Daire Başkanlığına belgelemeniz halinde gerekli işlemler yapılacaktır.(657 sayılı Kanun md. 36/A-9)

Cevap: Bu durum intibak işlemleri kapsamında değerlendirilmektedir. 657 sayılı Kanuna göre “Memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak (657 sayılı Kanun m. 87 kurumlarda çalışanlar dâhil) üst öğrenimi bitirenler, aynı üst öğrenimi tahsile ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde bitirdikten sonra memuriyete giren emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeyi aşamayacağından” (657 sayılı Kanun md. 36/A-12) siz emsalinizin ulaştığı derece ve kademeyi aştığınız için durumunuzda herhangi bir değişiklik olmamıştır.

Cevap: Aylıksız izinde geçirdiğiniz süreler (askerlik hizmeti ve doğum sonrası kullanılan aylıksız izinler "6663 Sayılı Kanun 10.02.2016 tarihli Resmi Gazeteye istinaden" hariç) memuriyet hizmetinden sayılmadığı için terfi tarihiniz çalışmadığınız süre kadar geri çekilmektedir. (657 sayılı Kanun md. 83-84)

Cevap: Askerlikte geçirdiğiniz süre, memuriyet hizmet sürenize eklenir. (657 sayılı Kanun md.83-84)

Cevap: Aynı yerdeki görevlere atananlar atama emirlerinin kendilerine tebliğ gününü izleyen iş günü, başka yerdeki göreve atananlar ise atama emirlerinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde o yere hareket ederek belli yol süresini izleyen iş günü içinde işe başlamak zorundadırlar. (657 sayılı Kanun md. 62)

Cevap: İstifa ederek veya etmiş sayılarak Devlet memurluğundan ayrılanların kazanılmış hak aylık dereceleriyle sınav şartı aranmaksızın memurluğa atanabilecekleri 657 Sayılı Kanunun 92 ve 97 nci maddelerinde hükme bağlanmıştır. Ancak, bu kişiler durumlarına göre 97 nci maddenin a bendine göre 6 ay; b bendine göre 1 yıl; c bendine göre 3 yıl geçmeden Devlet memurluğuna alınamazlar. (657 Sayılı Kanun md. 97 ) İki defadan fazla olmamak üzere memurluktan kendi istekleri ile çekilenlerden veya 657 sayılı Kanun hükümlerine göre çekilmiş sayılanlardan tekrar memurluğa dönmek isteyenler, ayrıldıkları sınıfta boş kadro bulunmak ve bu sınıfın niteliklerini taşımak şartıyla ayrıldıkları tarihte almakta oldukları aylık derecesine eşit bir derecenin aynı kademesine veya diğer bir sınıfta eşit derecedeki kadrolara atanabilir.(657 sayılı Kanun md.92)

Üst öğrenimi tamamlayanlar (ortaokul, lise, ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora) aldıkları diploma veya geçici mezuniyet belgelerin aslı gibidir onayı yaptırarak ''FR-194 Öğrenim Durumu Değişikliği Dilekçesi'' ile birlikte görev yaptığı birime başvurması gerekmektedir.


Başkanlığımızca İlgili Makama hitaben yazılan göreve başlama tarihini, görev yeri bilgilerini ve unvanınızı belirten belgedir. Bu evrakı temin etmek için FR-187 Görev Yeri Belgesi Talep Formu dilekçesi ile Başkanlığımıza şahsen başvurmanız gerekmektedir.

Başkanlığımız web sayfasında bulunan Belge ve Formlar altındaki  FR-180 Hizmet Birleştirme Talep Formu başlıklı formu doldurup görev yaptığınız birime teslim etmeniz gerekmektedir.

Akademik-İdari-4/B Personel İzin Talep İşlemleri